Välkommen till mitt första blogginlägg! Bloggen kommer ha ett blandat innehåll, ibland personligt, ibland med tips. Först ut är en blogg i flera delar om FMT, Fecal Microbiota Transplant. Avföringstransplantation skulle det kunna kallas på svenska. Det är ungefär vad det låter som; man ersätter tarmens egen avföring med någon annans, friskare. Syftet är att ge tarmen en rik och sund bakterieflora. Hälsoeffekterna av detta kan vara väldigt många. Hittills har metoden främst använts för att bota den elakartade tarmåkomman Clostridium Difficile. Men då tarmen huserar någonstans mellan 70 och 80 % av immunförsvaret så kan hälsovinsterna med att få en FMT-behandling kan potentiellt vara väldigt många. Metoden är enkel, billig och åtminstone i Clostridium-fallet mycket effektiv; hela 90% blir mycket bättre eller helt friska.
Sedan ett antal år är länken mage-hjärna ett hett forskningsområde. I Sverige har bland andra hjärnforskaren och läkaren Katarina Gospic intresserat sig för sambandet (här i TV4:s Malou efter 10 från 2017 https://www.youtube.com/watch?v=doQz45qHPak). Och vem har inte egen erfarenhet av hur magens tillstånd påverkar ens mentala tillstånd? Eller, omvänt, att oro sätter sig i magen?
Alla som har erfarenhet av svårare autismtillstånd vet att magen är en utmaning. Det kan vara för lös avföring, för hård avföring, svårigheter att själv reglera avföringen, matsmältningsproblem och mycket annat. Min yngsta dotter med svår autism, har haft magproblem ända sedan hon slutade amma. Idag är hon 15 år. Vi har försökt att komma till rätta med den, efter förmåga, i många år, med strikt kost (och olika dieter), kosttillskott, BICOM-behandlingar, massage, anti-parasitbehandlingar och mycket annat, men ändå inte nått hela vägen fram. För mig känns det som om autismen är en skål med kvicksand som vi gräver i, men hur vi än gräver täcks botten ständigt igen av sand; och där i botten ligger Magen. I min dotters fall är det uppenbart att magen är central för uppkomsten av hennes autistiska symptom.
Så i höstas fick jag ögonen på en artikel i tidningen The Economist om FMT och autism (från 2019-05-30): More evidence that autism is related to gut bacteria https://www.economist.com/science-and-technology/2019/05/30/more-evidence-that-autism-is-linked-to-gut-bacteria . Sammanfattningsvis beskriver artikeln en studie från 2017, där man ”rensade” tarmen på 18 individer (åldrar 7-16 år) med autism. 15 av dem var diagnostiserade med ”severe autism”. Därefter tillförde man mikrobiota, alltså rikligt med tarmbakterier, antingen oralt (via munnen) eller rektalt (via ändtarmen) under ett antal veckor [i artikeln kallas behandlingen MTT, Microbiota Transfer Therapy]. Mätningar visade att en speciell, gynnsam bakterie vid namn Prevotella hade ökat 712 gånger, jämfört med innan. Dessutom hade de autistiska symptomen minskat. Nu, två år senare, har man gjort en uppföljningsstudie av dessa barn och ungdomar. Den visar att endast tre av deltagarna nu diagnostiserades med ”severe autism”. Åtta (8) av dem uppfyllde inte längre diagnoskriterierna för autism. !!! 8 av 16!!! DETTA ÄR DET NÄRMASTE MIRAKEL BLAND AUTISMBEHANDLINGAR JAG HAR LÄST OM! Nog vet jag att det går att bota autism – min äldsta dotter, med autismdiagnos från 5 till 15 års ålder och nu diagnosfri, är ett exempel på det. Men svår autism är – svår att komma åt.
Nu tändes en glöd i mig. Detta vill jag prova för vår yngsta dotter! Ganska snart hittade jag två kliniker i Europa där behandlingen erbjuds, privat. Jo, jag frågade förstås dotterns läkare. Han var vänlig och inte alls motsträvig utan undersökte saken, men återkom med att man inte gör den typen av behandlingar vid autism, åtminstone inte i vår region Västra Götaland. Återstår då, som så ofta, att agera på egen hand.
Den 8 mars 2020 åker vi – jag, maken och dottern – till Bratislava för fem dagars behandling på IPPM Clinic https://www.ippmclinic.com/en . Vi får med oss fem behandlingar hem, och de ska vi själva administrera, en i veckan under fem veckor. Behandlingen är enbart rektal och vi känner oss trygga med att det kommer gå bra.
/Sofia